dissabte, 18 de novembre de 2017

Èxit de convocatòria en la presentació del volum 10-11 de la revista Domenechiana a l'Hotel Casa Fuster de Barcelona

foto de Carles Sàiz Xiqués.
Carles Sàiz, president del CEDIM presentant l'acte juntament amb Joan Carles Casanovas, director de l'Hotel Casa Fuster
foto de Carles Sàiz Xiqués.
El públic assistent va exhaurir totes les places previstes per a l'acte de presentació al Cafè Vienès de l'Hotel Casa Fuster

El divendres 17 de novembre el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va presentar el volum 10-11 de la revista Domenechiana a l'Hotel Casa Fuster de Barcelona. La revista aplega un estudi exhaustiu de la Casa Fuster, com mai s’ha fet fins ara. Un treball rigorós realitzat per la restauradora de béns Gemma Martí i l'arquitecte tècnic Sergi Alcalde, on analitzen tant l’estructura de l’edifici com l'ornamentació dissenyada per Domènech a inicis de segle XX.

foto de Carles Sàiz Xiqués.
Sergi Alcalde i Gemma Martí (a la dreta) presentant l'estudi patrimonial de l'antiga Casa Fuster 

A banda d’aquest estudi monogràfic de la Casa Fuster, la Domenechiana conté d’altres estudis. L'historiador de l'art Antonio Sama Garcia, publica l’article La memoria del agua. La fuente de los Tres Caños en Comillas on analitza la font, els treballs escultòrics com els escuts, l’ornamentació floral o els cartutxos de les llegendes... i estableix analogies entre les escultures que rematen la font amb algunes de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau per defensar l’autoria de Domènech.

L’escriptor Xavier Mas Gibert ens aporta un estudi titulat Iniciativa i participació en el folklorisme a Canet de Mar. L’aportació de Domènech i la seva família a la reactivació e les festes populars. Es tracta, en definitiva, del folklorisme de Lluís Domènech i Montaner i la seva família i ens porta de dret a la casa forta de Santa Florentina de Canet de Mar, com a punt de partida d'un folklore religiós que, amb els anys, es va anar ampliant amb la recuperació de les festes populars de Canet de Mar.

L'arxiver de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau, Miquel Terreu Gascon, va posar l’accent en l’ús que fa Domènech de la ciència del blasó a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau per a identificar-ne els hospitals integrants, amb l'article L'heràldica de Domènech i Montaner per a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

foto de Carles Sàiz Xiqués.
Miquel Terreu (dreta) presentant l'estudi sobre l'heràldica de Domènech i Montaner a l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau

L'historiador Carles Sàiz i Xiqués va presentar el segon lliurament de la contribució política de Lluís Domènech i Montaner al moviment del catalanisme. Si a l’anterior article concretava el període 1887-1892, en aquest es centra en el període 1892-1901, anys on Domènech i Montaner fa una aposta pel possibilisme, la reivindicació de l’autonomia i el concert econòmic per millorar el país. 

I tanca la Domenechiana l'article Lluís Domènech i Montaner, Centcelles... Tarraco de l'arqueòleg i museòleg Francesc Tarrats Bou on posa en relleu la importància que va donar Domènech, ara fa cent anys, al conjunt monumental de Constantí i als treballs científics que en va fer l'arquitecte, el contingut dels quals li van servir com a discurs d'ingrés a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. 

foto de Carles Sàiz Xiqués.
Francesc Tarrats, presentant el seu article sobre Domènech i Centcelles
En aquesta edició, la revista Domenechiana s'ha projectat com un número doble, de 276 pàgines, que es pot trobar a les llibreries LAIE de Barcelona. També es pot fer la compra online enviant un mail al Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner.

L'acte de presentació el va cloure Joan Carles Casanovas, director de l'Hotel Casa Fuster, i seguidament s'inicià una visita comentada a l'edifici que va anar a càrrec de Joan Carles Casanovas, Gemma Martí i Sergi Alcalde.

foto de Carles Sàiz Xiqués.

foto de Carles Sàiz Xiqués.

foto de Carles Sàiz Xiqués.
Diferents imatges de la visita comentada a les façanes i interiors de l'antiga Casa Fuster