dimarts, 9 de gener de 2018

Conferència "El Palau de la Música Catalana: símbol de l’arquitectura modernista" a Barberà del Vallès

La conferència es va portar a terme a l'Auditori Maria Feliu de Barberà 
(Foto: Aula d'Extenció Universitària de Barbera del Vallès)
El passat 28 de novembre, Gemma Martí, membre del CEDIM, va impartir la conferència "El Palau de la Música Catalana: símbol de l'arquitectura modernista" a l'Aula d'Extensió Universitària de Barberà del Vallès.
La ponència, que es va celebrar a l'Auditori Maria Feliu de Barberà del Vallès, s'adreçava als socis i sòcies de l'Aula d'Extensió Universitària de la ciutat, que dos dies més tard visitaven el Palau de la Música. 
Gemma Martí feu un repàs de les característiques que defineixen l'arquitectura de Domènech i Montaner i es centrà en les particularitats del Palau de la Música Catalana. L'obra, executada dins l'etapa plenament floral de la seva llarga vida professional, amb una encertada distribució dels espais i racionalitat en la seva projecció, s'ha convertit en un símbol de l'arquitectura modernista. La riquesa de materials, de formes, de colors, i de bellesa plàstica, fan del Palau de la Música un edifici únic al món, declarat des del 1997 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
A banda de la descripció de l'edifici, s'explicà l’origen de l’Orfeó Català i la decisió d’aixecar una gran sala de concerts en un terreny no gaire adequat per la seva situació i irregularitat, i de com Domènech i Montaner va salvar amb gran encert aquests inconvenients.També es va fer un repàs dels materials i artesans que treballaren per Domènech durant la construcció del Palau: els mosaïcistes, els vitrallers, els fusters i els escultors, centrant-se en l’embocadura de l’escenari i el relleu escultòric que presideix la façana del Palau, obra de Miquel Blay, del qual s’ha celebrat fins el mes d’abril del 2017 el 150è aniversari del seu naixement.