dissabte, 10 de juliol del 2021

Recordem Josep Rovira en motiu dels 30 anys de la inauguració de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner

Aquesta tarda hem celebrat al pati de can Rocosa l'acte d'homenatge a Josep Rovira Fors (1922-2020), activista cultural i alcalde de Canet de Mar, amb l'assistència de familiars i amics de Rovira, canetencs i representants dels diferents partits polítics de l'Ajuntament de Canet de Mar.

Ha encetat l'acte l'escriptor Xavier Mas, president del Centre d'Estudis Canetencs, que ha impartit una ponència on ha glossat la figura de Rovira des d'un punt de vista personal i ha analitzat les influències dels diferents personatges i intel·lectuals catalanistes de Canet de Mar de finals de segle XIX fins al primer terç de segle XX que més el van influir. Mas ha destacat l'alcalde Ramon Fors Soler -avi de l'homenatjat- l'alcalde Dr. Marià Serra, l'alcalde Josep Fors Vidal -oncle de Rovira- i també Lluís Domènech i Montaner així com també ha volgut posar de relleu l'habilitat que tenia Rovira per fer catalanisme dins el franquisme amb un mot propi com és "canetisme". 

Tot seguit ha estat el torn de l''historiador Carles Sàiz, president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, que ha analitzat la campanya "Canet, vila catalana del modernisme" que va idear i executar Josep Rovira durant els anys que va ser alcalde de Canet (1987-1999) i que va veure els seus primers fruits justament ara fa 30 anys, quan el 12 de juliol de 1991 es va inaugurar la Casa museu Lluís Domènech i Montaner a can Rocosa. Sàiz ha afirmat que Rovira no només va restaurar edificis sinó que va emprendre un projecte global de recuperació del paisatge perdut i va recuperar l'atmosfera domenequiana de Canet de Mar.  

L'acte l'ha clos Gemma Martí, coordinadora del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, que ha explicat al públic el compromís de la institució per anar mantenint i fent créixer el llegat que ens ha deixat Josep Rovira, i ha avançat que s'està treballant per tal que el Centre d'interpretació i documentació que havia projectat Rovira pugui ser aviat una realitat.