· El Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner ha decidit rebutjar la subvenció nominativa que va atorgar-los l’Ajuntament de Canet de Mar per portar a terme el projecte de dinamització de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner.
· El CEDIM justifica aquesta decisió arran dels resultats de les diferents accions administratives que han aflorat aquests darrers dies en relació a la convocatòria d’una plaça de tècnic de Patrimoni a jornada completa i a la manca d’explicacions convincents per part dels seus responsables tècnics i polítics. El Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) és una institució privada creada el 2013 amb l’objectiu d’estudiar i difondre la vida, l’obra i la personalitat de l’arquitecte, polític i intel·lectual Lluís Domènech i Montaner. Des de llavors el CEDIM ha portat a terme una intensa tasca en el camp de la recerca que ha permès recuperar i difondre el coneixement domenequià, tant de Canet de Mar com d’altres municipis i ciutats domenequianes, especialment a Reus, Barcelona i Comillas.
L’octubre de 2015, davant les polítiques culturals poc escaients que es portaven a terme des de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet, el CEDIM va proposar al regidor de Cultura Quirze Planet la creació d’un Consell director de l’equipament que revertís en projectes que permetessin fer una bona difusió del patrimoni domenequià de Canet de Mar.
Malgrat que la proposta no va comptar amb la confiança ni de l’Àrea de Cultura ni del seu regidor, el novembre de 2020 l’alcaldessa Blanca Arbell va demanar al CEDIM que redactés un projecte de gestió de la Casa museu atesa la voluntat del nou regidor de Cultura Pere Xirau, que volia convocar, de manera imminent, una plaça de tècnic de patrimoni amb funció de director de la Casa museu.
Des del CEDIM vam manifestar a l’alcaldessa Blanca Arbell que un tècnic de patrimoni no necessàriament té el coneixement per a gestionar els continguts d’un equipament específic sobre Domènech i Montaner, la funció del qual ha de ser l’estudi i divulgació de la seva figura i obra. És per això que des del CEDIM vam defensar que el més escaient era que, aprofitant l’expertesa de l’entitat, l’Ajuntament promogués un model de gestió col·laborativa per a equipaments públics. El model permetia, d’acord amb el Reglament de Participació Ciutadana aprovat pel mateix Ajuntament de Canet, construir un projecte compartit entre l’administració i el CEDIM que difícilment podria millorar un tècnic de patrimoni ni altres fórmules d’externalització amb empreses de gestió privades.
El 29 d’abril de 2021 el CEDIM va presentar el Pla Estratègic Casa Museu Lluís Domènech i Montaner 2021-2025 a la Junta de Govern de l’Ajuntament de Canet de Mar, una proposta de gestió col·laborativa per tal de revitalitzar i dinamitzar la Casa museu Lluís Domènech i Montaner. El CEDIM va presentar també el projecte de Pla Estratègic a tots els representants dels diferents partits a l’oposició, que van manifestar el seu suport al projecte.
Malgrat totes les experiències d’espais municipals que funcionen amb aquest tipus de gestió, el model va ser descartat el 2022 per l’Àrea de Cultura i pel regidor Pere Xirau que no compartia la proposta i reiterava la voluntat d’un tècnic de patrimoni. Tot i així, a finals de 2022, l’Alcaldessa Blanca Arbell va decidir signar un conveni col·laboratiu amb el CEDIM per tal que l’entitat portés a terme el projecte de dinamització per a l’Any Domènech i Montaner sota el nom de LabDomènech, atès que l’Àrea de Cultura no havia previst redactar en cap moment un programa d’activitats per commemorar aquesta important efemèride d’abast nacional.
El canvi de govern, el juny de 2023, i el balanç positiu de les accions realitzades pel CEDIM durant l’Any Domènech amb el conveni de dinamització col·laborativa de l’espai va comportar que durant el primer semestre de 2024 el nou regidor de Cultura, Emili Sànchez, mantingués diferents trobades amb el CEDIM per definir el futur de la Casa museu i anar teixint una possible entesa de col·laboració.
El juliol de 2024 el regidor de Cultura Emili Sánchez va proposar al CEDIM una fórmula mixta que passava per la convocatòria d’una plaça de tècnic de patrimoni, a mitja dedicació, les funcions del qual comportaven realitzar la gestió interna de l’equipament. I, paral·lelament, que el CEDIM desenvolupés, mitjançant un nou conveni col·laboratiu, el desplegament anual del projecte de dinamització de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner. Malgrat que la proposta no era la més indicada, el CEDIM va acabar acceptant-la per facilitar l’entesa.
El novembre de 2024 es va aprovar per Ple el pressupost de 2025 -on ja es contemplava la partida per poder desenvolupar el projecte de dinamització de la Casa museu- i després del període d’exposició, el 6 de febrer de 2025 la Junta de Govern de l’Ajuntament de Canet de Mar va aprovar el conveni de la subvenció nominativa per iniciar el projecte.
Paral·lelament també es van publicar al BOPB les bases de la plaça de tècnic de patrimoni, però contràriament al que el regidor havia proposat el juliol de 2024, era a dedicació completa i amb funcions que generen duplicitat amb les atorgades al CEDIM mitjançant el conveni col·laboratiu.
El pas d’una jornada parcial a una de completa amb les mateixes funcions que havia de portar a terme el CEDIM condiciona directament el projecte que havíem de desenvolupar durant l’any 2025 i trenca el principi d’acord que s’havia assolit el juliol de 2024. Malgrat que hem demanat explicacions al regidor de Cultura, no ha sabut donar una resposta clara del que ha succeït i, a hores d’ara, no ha aclarit què ha passat i qui ha motivat el pas de la plaça de mitja jornada a temps complet. Si és cert que el regidor no en sap res, tal vegada hi ha hagut una mala praxi, bé del tècnic redactor, bé a nivell polític. És per això que el 27 de febrer, per coherència, responsabilitat i dignitat, la Junta Directiva del Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) vam aprovar, per unanimitat, declinar la proposta que ens va oferir en el seu moment el regidor de Cultura, Emili Sánchez, a qui agraïm en tot moment el seu interès.
Des del CEDIM continuarem treballant, com hem fet sempre, per seguir posant en valor la figura i obra de l’arquitecte i esperarem l’arribada de nous temps que permetin tornar a implicar-nos col·laborativament en les polítiques culturals de Canet de Mar.
Aprofitem també per agrair a totes les persones i polítics que ens han fet costat des del començament i que han treballat perquè el nostre projecte arribés a bon port.
Junta Directiva Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner