LLIBRES

El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner edita, de manera anual un o dos llibres monogràfics sobre la figura o l'obra de Lluís Domènech i Montaner.

Domènech i Montaner i la vertebració de la Catalunya autònoma. Una biografia política

Carles Sàiz i Xiqués

A través del gènere biogràfic, aquest treball recupera l'empremta política de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner durant els primers anys del moviment catalanista.
La trajectòria de Domènech -president de la Unió Catalanista, promotor de les Bases de Manresa, fundador de la Lliga Regionalista i del Centre Nacionalista Republicà- ens permet presentar-lo com un dels teòrics del nacionalisme català que més han contribuït a recuperar la Catalunya autònoma.La Casa Domènech de Canet de Mar. L'arquitectura íntima de Domènech i Montaner

Sergi Alcalde, Carles Sàiz, Gemma Martí i Jordi Soler

Eugène Viollet-le-Duc deia que la casa era un "reflex de la personalitat de qui l'habita" i la Casa Domènech de Canet de Mar (1918-1919) esdevé una autèntica capsa d'intimitat domenequiana.
Can Domènech contribueix a preservar, sense cap mena de dubte, el llegat de Lluís Domènech i Montaner. El conjunt de modelats, les ceràmiques vidriades, les mostres d'ebenisteria i el mobiliari del seu interior, són autèntics aglutinadors de coneixement sobre el personatge i una síntesi buscada de tota la seva trajectòria arquitectural de més de 40 anys.


La Casa Roura de Domènech i Montaner (1889-1892)

Carles Sàiz i Sergi Alcalde

La Casa Roura de Canet de Mar, obra de Lluís Domènech i Montaner, és un dels projectes més desconeguts i excepcionals de l'arquitectura d'estiueig de finals de segle XIX a comarques. 


L'obra, bastida entre 1891 i 1892, encarna amb escreix la puresa estilística del Castell dels Tres Dragons; per la coincidència de materials com per la seva execució, atès que part dels elements decoratius de la casa de Canet es van realitzar en els obradors artesanals de l'edifici barceloní.Aquest treball aprofundeix en el passat de l'immoble canetenc -analitza el projecte, la seva construcció i els diferents usos- i conclou que la Casa Roura va ser un dels edificis domenequians més determinant per fonamentar les bases del programa decoratiu del modernisme català.
Simposi Lluís Domènech i Montaner. Ponències

Jordi Sardà, Anna Royo, Jordi March, Teresa-M. Sala, Josep M. Lapeyra, Pau Solà-Morales, Roger Miralles, Andreu Carrascal, Carles Sàiz, Saida Palou i Gemma Martí

El I Simposi Lluís Domènech i Montaner neix amb l'objectiu d'aprofundir en la vida i obra de l'arquitecte, polític i intel·lectual Lluís Domènech i Montaner, un dels personatges més determinants de la Catalunya de finals del XIX i d'inicis del XX.

Amb una periodicitat biennal i amb caràcter itinerant, el Simposi pretén esdevenir un punt de trobada i comunicació entre investigadors, agents i institucions interessades en el llegat domenequià.

Aquest volum recull totes les ponències que s'hi van presentar.

Les excursions científiques 
de Domènech i Montaner

Xavier Mas Gibert

L'any 1893 l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner va emprendre tot un seguit de viatges per Catalunya i diferents zones del nord d'Espanya per recollir dades sobre els edificis i els elements patrimonials més singulars.

125 anys després, l'escriptor i intel·lectual Xavier Mas ha volgut refer totes les sortides científiques que es troben documentades al quadern de Domènech i ha resseguit, durant setmanes, la petja de l'arquitecte per veure i constatar l'estat actual de tot aquell patrimoni que va descriure i catalogar. Un llibre de rutes antigues, posat al dia amb una mirada contemporània.
Lluís Domènech i Montaner  
i les Bases de Manresa. 
A la recerca de la 
Constitució Catalana perduda

Carles Sàiz i Xiqués

Quan el 25 de març de 1892 Lluís Domènech i Montaner va ser escollit president de la primera Assemblea de la Unió Catalanista a Manresa, l'arquitecte rebia un afectuós tribut per la seva llarga i intensa defensa del catalanisme.

Aquest treball pretén apropar-nos una mica més a la biografia política de Domènech i Montaner; els seus inicis amb els Jocs Florals, la generació de la Jove Catalunya, el seu pas pel Centre Català i el seu primer repte amb la creació de la Lliga de Catalunya i la Unió Catalanista.

Un estudi que ens permet desvetllar la seva trajectòria catalanista i, al mateix temps, aprofundeix en la seva contribuició - a voltes determinant- com a ponent redactor de les Bases pera la Constitució Regional Catalana, un dels episodis més importants de la història del catalanisme.


Lluís Domènech i Montaner. 
El llegat arquitectònic 
a la ciutat de Reus

Sergi Alcalde, Gemma Martí, Xavier Mas i Carles Sàiz

A inicis de segle XX Reus és una de les principals poblacions de Catalunya en demografia, economia i modernitat. Això es traduirà amb un creixement urbà de la ciutat que anirà acompanyat de noves cases burgeses que donaran forma a les idees dels millors arquitectes del país.

Lluís Domènech i Montaner és, sens dubte, el projectista de més prestigi que constriuirà a la capital del Baix Camp. Iniciarà la seva activitat a Reus l'any 1896 amb les obres de l'Institut Pere Mata i cluorà la seva trajectòria el 1916 amb la Casa Gasull. Vint anys d'una intensa activitat creativa que se saldarà amb un ventlal de projectes arquitectònics tipològicament excepcionals i prou representatius que ens permeten fer aflorar tots els elements que caracteritzen el corpus arquitectònic del pare del modernisme català.
Lluís Domènech i Montaner
(1849-1923). 
Obra arquitectònica raonada
Volum 1

Sergi Alcalde, Maite Carbonell, Gemma Martí, Xavier Mas, Carles Sàiz, Pilar Salmerón i Miquel Terreu


Aquest volum és el resultat del treball d'investigació que durant tres anys hem portat a terme els membres de l'equip de recerca del CEDIM sobre l'obra arquitectònica de Domènech i Montaner, basant-se no només en l'arquitectura sinó en el concepte d'espai i les arts decoratives que van arribar a ser tant o més importants que l'estructura de l'edifici en si. És per aquest motiu que en l'obra raonada s'han analitzat els treballs dels diferents artesans col·laboradors de Domènech que, amb la seva participació, ajudaren a l'arquitecte a assolir l'obra d'art total.

Aquest volum, de 772 pàgines, és un dels dos que formaran l'obra raonada completa que, degut a la magnitud dels treballs arquitectònics i a l'extensa carrera professional de l'arquitecte, el CEDIM ha cregut convenient dividir el contingut en dues parts.


Aquest segon lliurament -que es correspon al primer volum de l'obra- inclou l'estudi dels projectes executats i també els no reeixits a Badalona, Balaguer, Barcelona i Bilbao. Totes les obres estudiades han estat classificades tipològicament i cronològicament, especificant l'any de realització, la situació geogràfica, el context en què es van dissenyar, la seva història, la descripció interior i exterior de l'obra, així com la intervenció dels artesans col·laboradors.
Lluís Domènech i Montaner
(1849-1923). 
Obra arquitectònica raonada
Volum 2

Sergi Alcalde, Maite Carbonell, Gemma Martí, Xavier Mas i Carles Sàiz

Aquest volum és el resultat del treball d'investigació que durant dos anys hem portat a terme els membres de l'equip de recerca del CEDIM sobre l'obra arquitectònica de Domènech i Montaner, basant-se no només en l'arquitectura sinó en el concepte d'espai i les arts decoratives que van arribar a ser tant o més importants que l'estructura de l'edifici en si. És per aquest motiu que en l'obra raonada s'han analitzat els treballs dels diferents artesans col·laboradors de Domènech que, amb la seva participació, ajudaren a l'arquitecte a assolir l'obra d'art total.


Aquest volum, de 540 pàgines, és un dels dos que formaran l'obra raonada completa que, degut a la magnitud dels treballs arquitectònics i a l'extensa carrera professional de l'arquitecte, el CEDIM ha cregut convenient dividir el contingut en dues parts.


Aquest primer lliurament -que es correspon al segon volum- inclou l'estudi dels projectes executats i també els no reeixits a Canet de Mar, Comillas, Fogars de Monclús, L'Espluga de Francolí, Lleida, Olot, Palma de Mallorca, Reus, Santander i Tarragona. Totes les obres estudiades han estat classificades tipològicament i cronològicament, especificant l'any de realització, la situació geogràfica, el context en què es van dissenyar, la seva història, la descripció interior i exterior de l'obra, així com la intervenció dels artesans col·laboradors.


El segon lliurament de l'obra raonada -que es correspon al volum I-, sortirà a mitjans de 2016 i completarà el projecte amb les obres de Barcelona, Badalona i Balaguer i Bustiello.
Epistolari Lluís
Domènech i Montaner 
(1904-1923). Volum 2

Carles Sàiz i Xiqués (Co)


S'ha dit tot sobre Lluís Domènech i Montaner? Rotundament no. Aquest mateix epistolari ens alerta sobre noves fonts d'estudis inesgotables de la seva personalitat polièdrica. En aquests escrits, Domènech i Montaner es manifesta en tots els camps: el cultural, el cívic, el polític i en la seva genialitat professional. 

Un epistolari que és el resultat d'un carteig ampli i extens, lletres escrites de la mà de Domènech des del seu despatx d'arquitecte, de la presidència de l'Ateneu Barcelonès, de la direcció de l'Escola d'Arquitectura, des del Congrés de Diputats o des de la seva casa d'estiueig...


El segon volum de l'Epistolari de Lluís Domènech i Montaner (1878-1923) va aparèixer el desembre de 2013 editat per Edicions Els 2 Pis en col·laboració amb el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner.

Epistolari Lluís
Domènech i Montaner 
(1878-1903). Volum 1

Carles Sàiz i Xiqués (Co)


S'ha dit tot sobre Lluís Domènech i Montaner? Rotundament no. Aquest mateix epistolari ens alerta sobre noves fonts d'estudis inesgotables de la seva personalitat polièdrica. En aquests escrits, Domènech i Montaner es manifesta en tots els camps: el cultural, el cívic, el polític i en la seva genialitat professional. 

Un epistolari que és el resultat d'un carteig ampli i extens, lletres escrites de la mà de Domènech des del seu despatx d'arquitecte, de la presidència de l'Ateneu Barcelonès, de la direcció de l'Escola d'Arquitectura, des del Congrés de Diputats o des de la seva casa d'estiueig...


El primer volum de l'Epistolari de Lluís Domènech i Montaner (1878-1923) va aparèixer el desembre de 2013 editat per Edicions Els 2 Pis en col·laboració amb el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner. 

Lluís Domènech i Montaner. Articles publicats (2009-2012)

Carles Sàiz i Xiqués


Aquest llibre recopila, en un sol volum, gran part dels articles escrits i publicats entre l'any 2009 i el 2012 per Carles Sàiz, historiador expert en la figura i obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. • Una obra pionera del Modernisme català: l'Ateneu de Canet de Mar de Lluís Domènech i Montaner.
 • Associacionisme polític i cultural durant el període de la Restauració. L'Ateneu de Canet de Mar i el Foment Catalanista.
 • Domènech i Montaner i els orígens del nacionalisme català
 • Els decorats de Lluís Domènech i Montaner per a l'obra Judith de Welp
 • Casa Roura – Casa Agustí: Canet de Mar 1892 – Badalona 1893. La continuïtat estilística del Castell dels Tres Dragons.
 • La masia Rocosa de Domènech i Montaner: El petit laboratori d'assaig del Modernisme català.
 • La Casa Domènech de Canet de Mar. La darrera obra modernista de Lluís Domènech i Montaner.
 • L'arquitectura funerària de Lluís Domènech i Montaner. El llegat modernista de Canet de Mar, Comillas, Barcelona i Reus.
 • El mausoleu de Jaume I. Una obra “oblidada” de Lluís Domènech i Montaner.
 • L'antiga farmàcia Duran i España de Barcelona. Una obra desconeguda de Lluís Domènech i Montaner.
 • El colmado de embutidos Torra i San de Barcelona. Un altre projecte desconegut de Lluís Domènech i Montaner.
 • El Gran Hotel Internacional de Lluís Domènech i Montaner. Un projecte modern, funcional i efímer.
 • L'altre Lluís Domènech i Montaner. Disseny, arts gràfiques i projectes editorials.


 • Lluís Domènech i Montaner 
  (1849-1923). 
  El llegat arquitectònic, 
  polític i cultural a Canet de Mar 

  Carles Sàiz i Xiqués

  Darrera la universalitat creadora de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner (1849-1923) s'hi amagava un home d'hàbits senzills que, lluny de Barcelona, trobava a Canet de Mar “un raconet tranquil per pensar i treballar quiet”.


  I, en efecte, Lluís Domènech i Montaner va gestar, des del seu estudi instal·lat a la Masia Rocosa d'aquesta població, edificis tan singulars com el Cafè Restaurant i l'Hotel Internacional de l'Exposició Universal de 1888, el Palau de la Música o l'Hospital de Sant Pau, entre d'altres. De les seves estades, a Canet ens ha quedat no només projectes i edificis destacats com l'Ateneu de Canet, la Casa Roura o el Castell de Santa Florentina, sinó que també va deixar en herència un extens llegat polític i cultural que avui encara perdura.