dilluns, 20 de març del 2017

El CEDIM portarà Domènech i Montaner a la XI Trobada d'entitats de recerca local i comarcal del Maresme


foto de Carles Sàiz Xiqués.El 6 de maig de 2017 se celebrarà a Vilassar de Mar la XI Trobada d’entitats de recerca local i comarcal del Maresme, que enguany està organitzada pel Centre d’Estudis Vilassarencs, l'Ajuntament de Vilassar de Mar, l’Arxiu Comarcal del Maresme, l'Institut Ramon Muntaner i la CCEPC. Amb el tema “Desenvolupament Urbanístic dels pobles del Maresme”, s’hi vol donar cabuda a tota mena de comunicacions amb relació a l’urbanisme dels nuclis poblats del Maresme, els eixamples i ampliacions dels nostres pobles i elements arquitectònics concrets (cases, esglésies, fàbriques, palaus, castells), així com també de mestres de cases, arquitectes i enginyers, que ha deixat petja al nostre territori.

El CEDIM ja va participar en la IX Trobada de les entitats que es va celebrar l'any 2015 a Canet de Mar, on va encarregar-se de la ponència inaugural de la Jornada i enguany participarà també a la XI trobada a Vilassar amb una ponència titulada Marià Serra i Font i Lluís Domènech i Montaner. Higienisme, urbanisme i modernitat en el Canet de Mar d'inicis de segle XX.  
Amb l’arribada del Dr. Marià Serra i Font a l’alcaldia de Canet de Mar i l’aportació de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, entre 1912 i 1915 la població va experimentar un transformació transcendental amb la implantació de mesures higienistes i el desenvolupament de projectes urbanístics i de salut pública. La canalització de les aigües de la Murtra (1912) i la construcció de la primera xarxa de clavegueram del poble (1914) són dos exemples que demostren que a Canet de Mar la modernitat va arribar a inicis de segle XX.