QUI SOM

El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner és un centre de recerca, sense afany de lucre, fundat a Canet de Mar, l'abril de 2013.

L’objectiu bàsic del Centre d'Estudis és portar a terme estudis sobre Lluís Domènech i Montaner en totes les seves vessants. Per això es compta amb un equip pluridisciplinar de col·laboradors, format per historiadors, historiadors del l'art, escriptors, arquitectes i restauradors que porten a terme tot un ambiciós projecte de recerca que centra el seu camp d’investigació en:

· Arquitectura
· Nacionalisme
· Heràldica
· Història i arqueologia
· Art
· Bibliofília
· Llengua

L’àmbit d’actuació territorial del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner és Catalunya, Mallorca i Cantàbria si bé estableix com a lloc preferent Barcelona, Reus i Canet ja que és on es concentra gran part de l’obra domenequiana.


OBJECTIUS                                                                             


Un centre d’assessorament a institucions i col·lectius

El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner assessorarà a institucions i col·lectius que s’interessin pel personatge així com els diferents propietaris dels edificis domenequians.

El Centre promourà l’interès per a la conservació i respecte de la seva obra arquitectònica, cercant-ne consciència pública, a través de la Xarxa Domènech.



Dibuix de la façana de les Institucions Provincials. (CEDIM)
Un centre documental i 
de bibliografia de referència

El Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner també custodia un arxiu documental digital i també un arxiu fotogràfic domenequià, tant d’imatges actuals dels edificis existents com d’històriques.








Domenechiana 2-3

Un centre de divulgació de Domènech i Montaner

A partir de la recerca que portem a terme, publiquem semestralment la revista Domenechiana i editem diferents monografies sobre la vida i obra de Domènech i Montaner en col·laboració amb Edicions Els 2 Pins.

D’altra banda, el Centre col·labora en publicacions d'altres institucions i en revistes especialitzades per tal de difondre el llegat domenequià.






Reunió Taula Domènech (J. Masvidal)
El Simposi 
Lluís Domènech i Montaner

El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner treballar per establir les bases d’un simposi domenequià, amb periodicitat biennal, on es presentin diferents ponències al voltant de l’arquitecte, en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de Reus i l'Ajuntament de Canet de Mar.





QUI SOM                                                                                 

La primera junta directiva del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va ser escollida el 14 d'abril de 2013 i s'ha renovat renovat en tres ocasions fins a l'actualitat d'acord al que marquen els estatuts de l'entitat. 

Actualment la junta directiva està formada per:


PRESIDÈNCIA                                                                                                                          

Carles Sàiz i Xiqués (Canet de Mar, 1974)

Llicenciat en història, va fer els cursos de doctorat, té el DEA en història contemporània per la Universitat de Barcelona i Màster en Museologia i Gestió de Museus a la Universitat a Distància de Madrid.

És coordinador del centre UNED de Canet de Mar, professor d'història, patrimoni i art a la UNED Barcelona i Canet de Mar i professor de Ciències Socials a l'Escola d'Adults Maria Saus.

És autor d’una trentena d’articles sobre Domènech i Montaner i dels llibres Lluís Domènech i Montaner 1849-1923. El llegat arquitectònic, polític i cultural a Canet de Mar (2008), Domènech i Montaner. Articles publicats 2008-2012 (2012). Epistolari Lluís Domènech i Montaner 1878-1903 (2013), Epistolari Lluís Domènech i Montaner 1904-1923 (2013), coautor de Lluís Domènech i Montaner (1849-1923). Obra arquitectònica raonada. Vol. 1 (2015) i  Lluís Domènech i Montaner (1849-1923). Obra arquitectònica raonada. Vol. 2 (2016) i d'El modernisme, Domènech i Montaner i el seu temps (2016), entre d'altres. 

És l’autor dels continguts museogràfics de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar (2010-2011), director de la revista Domenechiana, membre de l’equip de recerca del CEDIM i membre fundador de la Taula Lluís Domènech i Montaner (TDiM) integrada pels Ajuntaments de Barcelona, Reus i Canet de Mar, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner i la Fundació Domènech.



TRESORERIA I GESTIÓ                                                                                                          

Gemma Martí Rey (Canet de Mar, 1976)

Diplomada en Conservació i Restauració de Béns Culturals i Màster de Gestió Cultural per la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment cursant el Màster en Museologia i Museografia Moderna.

És autora de diferents estudis domenequians i ha participat en diferents projectes de restauració d’obres de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner. 

És coautora dels llibres Lluís Domènech i Montaner (1849-1923). Obra arquitectònica raonada. Vol. 1 (2015) i  Lluís Domènech i Montaner (1849-1923). Obra arquitectònica raonada. Vol. 2 (2016), Lluís Domènech i Montaner. Modernisme a la Dreta de l'Eixample (2021), La Casa Domènech. L'arquitectura íntima de Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar (2019), Lluís Domènech i Montaner. El llegat arquitectònic a la ciutat de Reus (2017).

És membre de l’equip de recerca del CEDIM i secretària de la Taula Domènech i Montaner (TDiM).



SECRETARIA                                                                                                                                  

Francesc Arcas Ruscalleda (Canet de Mar, 1979)

Llicenciat en Humanitats (UPF), llicenciat en Periodisme (UPF), Graduat en Farmàcia (UB), postgrau en economia i Negocis a l’Àsia Oriental (UOC) i actualment estudia el Grau en Ciència de Dades Aplicada (UOC).

Té un ampli coneixement en gestió cultural i ha treballat de tècnic de turisme de l'Ajuntament de Canet de Mar i de coordinador de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner.

És autor de diferents articles sobre Domènech i Montaner publicats a la revista Coup de Fouet i a la revista Domenechiana

És membre de l’equip de recerca del CEDIM i secretari de la junta directiva.


VOCALS                                                                                                                                   

Xavier Mas Gibert (Canet de Mar, 1942)

Escriptor i activista cultural. Autor de nombroses publicacions de poesia, assaig i història. És el president del Centre d’Estudis Canetencs i ha estat guardonat amb diferents premis d’investigació. 

És membre de l’equip de recerca del CEDIM, membre de la Taula Lluís Domènech i Montaner (TDiM) i autor de diferents articles sobre Lluís Domènech i Montaner com a intel·lectual. Ha publicat els llibres Lluís Domènech i Montaner (1849-1923). Obra arquitectònica raonada. Vol. 1 (2015) i  Lluís Domènech i Montaner (1849-1923). Obra arquitectònica raonada. Vol. 2 (2016) i Les excursions científiques de Domènech i Montaner (2018). 

És membre de l’equip de recerca del CEDIM.


Maite Carbonell Martínez (Sant Pol de Mar, 1979) 

Llicenciada en Història, especialitzada en arqueologia, ha treballat en diferents projectes arqueològics a Catalunya i a Guatemala. 

Estudia l’empremta de Lluís Domènech i Montaner en el camp del patrimoni i l’arqueologia catalana. 

És autora de diferents articles sobre l’arquitecte i dels llibres Lluís Domènech i Montaner (1849-1923). Obra arquitectònica raonada. Vol. 1 (2015) i  Lluís Domènech i Montaner (1849-1923). Obra arquitectònica raonada. Vol. 2 (2016). 

És membre de l’equip de recerca del CEDIM.