dimecres, 29 de març del 2017

Ràdio Canet entrevista el CEDIM per l'exposició "Domènech i les Bases de Manresa"

Dani Grao entrevistant a Carles Sàiz, president del CEDIM
Aquest matí, Ràdio Canet ha entrevistat a l'historiador Carles Sàiz, en motiu de l'acte que el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner portarà a terme el proper 18 d'abril a Manresa.

Es tracta de l'exposició "Domènech i les Bases de Manresa. A la recerca de la Constitució Catalana perduda", una mostra produïda pel centre d'estudis que està comissariada per Carles Sàiz, Gemma Martí i Sergi Alcalde i que pretén reivindicar la figura de Lluís Domènech i Montaner com un dels pares de la primera assemblea catalanista i del text que s'hi aprovà.

Sàiz ha volgut destacar durant l'entrevista que no hem de veure les Bases com una Constitució sinó com un articulat que pretén vertebrar l'encaix de Catalunya dins l'Estat Espanyol. És el darrer intent romàntic que portarà, anys després, a la mobilització del catalanisme per la via electoral fins acabar amb el centralisme i assolir la Catalunya autònoma durant la Segona República. L'historiador ha volgut donar plena vigència al text de Manresa i ha dit que vivim un moment clau en la història del catalanisme amb la propera convocatòria del referèndum i es poden establir línies en paral·lel amb la voluntat de canvis que van protagonitzar els catalanistes ara fa 125 anys.

L'exposició es podrà veure del 18 al 30 d'abril a Manresa, i enceta el programa d'actes commemoratius dels 125è aniversari de les Bases. Posteriorment, del 2 al 30 de maig l'exposició viatjarà als Pavellons Güell de Barcelona; del 5 al 30 de juny podrem visitar la mostra a la sala d'exposicions del Centre de Lectura de Reus i del 7 al 17 de setembre a la Sala Capmany de Canet de Mar.

L'exposició itinerant s'acompanya d'una conferència inaugural que es farà a cada població on s'atura l'exposició i també s'ha editat un catàleg de 110 pàgines -que forma part de la col·lecció de llibres del CEDIM- on s'amplien tots els continguts expositius.