dimecres, 19 d’abril del 2017

El CEDIM inaugura l'exposició "Domènech i les Bases de Manresa" que reivindica la trajectòria de l'arquitecte en el catalanisme polític


D'esquerra a dreta, Francesc Comas, cocomissari dels actes del 125è aniversari; Carles Sàiz, president del CEDIM; Lluís Thomas Lieb, besnét de Domènech i Montaner; Maria Mercè Domènech Casellas, néta de Domènech i Montaner; Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Blanca Arbell, alcaldessa de Canet de Mar;  Joan Calmet Piqué, tinent d'alcalde de cultura de l'Ajuntament de Manresa; Josep Maria Sala Rovira, tinent d'alcalde d'hisenda de l'Ajuntament de Manresa; Jordi Rodó, cocomissari dels actes del 125è aniversari i Pere Xirau, tinent d'alcalde de cultura de l'Ajuntament de Canet.


El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va presentar ahir l'exposició "Domènech i les Bases de Manresa" a La Plana de l'Om de la capital del Baix Camp, acompanyats de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, l'alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell així com tinents d'alcalde de les dues localitats,  els comissaris dels actes del 125è aniversari de les Bases de Manresa i familiars de Domènech i Montaner.

La mostra, comissariada per Carles Sàiz, Gemma Martí i Sergi Alcalde, pretén reivindicar Lluís Domènech com el pare de les Bases per a la Constitució Regional Catalana i ho fa a través de disset plafons que ressegueixen la trajectòria catalanista de l'arquitecte i, es complementa amb disset cubs que representen els pilars de la Catalunya moderna, en els quals, a la part superior, hi podem llegir cada un dels articles que es van aprovar a l'Assemblea de Manresa del 27 de març de 1892. 

Exposició "Domènech i les Bases de Manresa" que es pot veure a la sala La Plana de l'Om fins al 30 d'abrilfoto de Carles Sàiz Xiqués.
Conferència "Domènech i les Bases de Manresa" impartida per l'historiador Carles Sàiz

La presentació de l'exposició va anar acompanyada d'una conferència de l'historiador Carles Sàiz amb l'assistència de gairebé un centenar de persones. Sàiz va fer incís en la ponència inaugural que el paper de Domènech a les Bases va ser determinant, tant per la seva influència a l'hora d'elaborar el text que es va portar a debat a Manresa com per l'esforç que va haver de fer l'arquitecte per aconseguir que s'aprovés tot l'articulat, pràcticament per unanimitat. L'acte va comptar amb el suport de l'Institut Ramon Muntaner.

L'exposició "Domènech i  les Bases de Manresa" es podrà veure fins al dia 30 d'abril. Del 2 al 30 de maig farà parada a Barcelona, als Pavellons Güell i, posteriorment, del 5 al 30 de juny viatjarà a Reus i del 7 al 17 de setembre, a Canet de Mar, coincidint amb la X Fira Mercat Modernista de la població.

Manresans visitant l'exposició "Domènech i les Bases de Manresa" poc abans de l'inici de la conferència inaugural
Llibre-catàleg de l'exposició, que es pot adquirir a la mateixa exposició, a través del CEDIM o a les llibreries Laie