divendres, 25 de maig de 2018

L'exposició "Domènech i les Bases de Manresa" ja és a Reus per commemorar el 125è aniversari de la segona assemblea de la Unió Catalanista


foto de Carles Sàiz Xiqués.

foto de Carles Sàiz Xiqués.La ciutat de Reus commemora aquest dilluns, 28 de maig, el 125è aniversari de la segona assemblea de la Unió Catalanista, que es va realitzar a la capital del Baix Camp els dies 28 i 29 de maig de 1893. L'alcalde, Carles Pellicer, presidirà un acte solemne al saló de plens que inclourà una conferència de l'historiador reusenc Joan Navais sobre “Reus i els orígens del catalanisme polític” i l'actuació de la coral de l'Orfeó Reusenc. 
Al mateix temps, el vestíbul del palau municipal serà escenari de l'exposició “Domènech i les Bases de Manresa”, que es podrà visitar del 28 al 30 de maig. Del 4 al 15 de juny la mostra s'instal·larà a l'Arxiu Municipal.
L'exposició “Domènech i les Bases de Manresa. A la recerca de la Constitució catalana perduda” és una producció del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner comissariada per Carles Sàiz, Gemma Martí i Sergi Alcalde. El muntatge pretén reivindicar Lluís Domènech com el pare de les Bases per a la Constitució Regional Catalana i ho fa a través de disset plafons que ressegueixen la trajectòria catalanista de l'arquitecte i es complementa amb disset cubs que representen els pilars de la Catalunya moderna en què, a la part superior, s'hi pot llegir cada un dels articles que es van aprovar a l'Assemblea de Manresa del 27 de març de 1892.

Un any després, a l'Assemblea de Reus, es van completar les bases de 1892 en els temes referents a llengua, impremta, educació, eleccions i relacions internacionals, l'ús del català, mitjançant l'ensenyament i l'edició de llibres. També es va acordar organitzar el catalanisme i es va concretar els mitjans de propaganda per dur a la pràctica els principis regionalistes de les Bases de Manresa, entre d'altres, amb la participació electoral.