dimarts, 30 d’abril del 2019

El CEDIM dissenya una porta interior per a l'Hotel Casa Fuster de Barcelona

Realització de la porta per al Restaurant Galaxó de l'Hotel Casa Fuster al taller d'ebenisteria. Foto: Hotel Casa Fuster **** 
El Panot Restaurant de l'Hotel Casa Fuster de Barcelona, dirigit pel conegut xef Marc Ribas llueix, des de fa uns dies, una nova porta d'estil domenequià realitzada a partir d'un estudi tècnic del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner. Fa mesos, la direcció de l'establiment hoteler barceloní va encarregar al CEDIM un disseny de tancament per al restaurant de l'hotel ja que es desconeixia com eren les portes originals que havia tingut l'antiga sala d’estar de la família Fuster.

Realització de la porta. Foto: Hotel Casa Fuster ****
Com que el principal inconvenient era la manca de fotografies de l’interior de l’edifici en el seu estat original, la restauradora de béns culturals Gemma Martí (CEDIM) s'encarregà de fer l'anàlisi de  diferents portes dels edificis de Domènech i Montaner a fi de determinar l’evolució estilística que havien anat fent aquests elements. 

La conclusió final de l'estudi va determinar que les portes interiors de la Casa Fuster deurien ser models similars als de la Casa Gasull, Casa Domènech o Solà Morales d'Olot ja que són les darreres obres de l'arquitecte. És per això que es va recomanar que la nova porta de l'Hotel Casa Fuster es realitzés amb gran simplicitat en les línies davant el decorativisme que havia caracteritzat el modernisme floral domenequià d'inicis de segle XX. El CEDIM va recomanar que la porta s'estructurés amb una tarja superior fixa i amb una porta d’una fulla que comptés amb un medalló central i va proposar dos possibles models. El primer disseny plantejava una porta amb testera formant un arc de mig punt, similar als tancaments interiors de la Casa Gasull de Reus o els del darrer pis de la Solà-Morales d'Olot; mentre que el segon model presentava una porta acabada amb un arc rebaixat, com la que havia tingut com a cancell la Casa Domènech de Canet de Mar. 

L’Hotel Casa Fuster, amb l’assessorament dels seus ebenistes, finalment es van decantat pel segon model de porta i ja la podem veure instal·lada a l'entrada del Panot Restaurant.

Porta del Restaurant Galaxó, tot just acabada d'instal·lar. Foto: Hotel Casa Fuster ****