dijous, 25 d’abril del 2019

El CEDIM presenta el volum 14 de la revista Domenechiana al Palau Montaner

foto de Carles Sàiz Xiqués.
Presentació de l'acte, a càrrec d'Estanislau Vidal-Folch, director de l'Àrea de Foment. Foto: Tom Richter 
Ahir a la tarda, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va presentar el volum 14 de la revista Domenechiana a la sala de premsa del Palau Montaner de Barcelona, seu actual de la Delegació del Govern d'Espanya a Catalunya. El Palau és una obra reformada i decorada per Lluís Domènech i Montaner entre els anys 1891 i 1895 per al seu oncle Ramon de Montaner i Vila.

El CEDIM va triar aquest edifici per a l'ocasió ja que l'article d'obertura de la publicació tracta sobre uns dissenys modernistes de les portes cotxeres de l'antic Palau. Lluïsa Amenós, historiadora experta en l’art del ferro, va exposar el seu estudi i va concloure que les portes del Palau es projectaven decorar amb uns relleus executats pel forjador aragonès, Francisco Tiestos, uns treballs però que mai es van arribar a instal·lar. L’aprofundiment d’Amenós en l’estudi d’aquests relleus ornamentals testimonien el valor que l’arquitecte donava a l’antiga tècnica del repussat a martell. 

L’acte de presentació va anar a càrrec d'Estanislau Vidal-Folch, director de l’Àrea de Foment de la Delegació i va comptar amb una breu introducció de cadascun dels articles del darrer número de la revista que la mà dels seus autors 

Els articles de la Domenechiana número 14 

  • Domènech i l'art del repussat. Els relleus decoratius de les portes cotxeres del Palau Montaner, a càrrec de Lluïsa Amenós.
  • Lluís Domènech i Montaner i el japonisme. Dels esgrafiats del Cafè-Restaurant (1888) als de la Fonda Espanya (1903), a càrrec de l'historiador de l'art Ricard Bru i Turull. 
  • Les excursions científiques de Lluís Domènech i Montaner. Un excursionista singular i un observador polisèmic, a càrrec de l'escriptor Xavier Mas Gibert. 
  • Domènech i Montaner i el catalanisme polític (IV). De la crisi de la Lliga Regionalista a la formació del catalanisme republicà (1904-1914), a càrrec de l'historiador i president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, Carles Sàiz i Xiqués. 
  • L’evolució estilística de les portes interiors dissenyades per Domènech i Montaner, a càrrec de la restauradora de béns mobles Gemma Martí Rey. 
  • Can Rocosa de Canet i les cases del seu entorn. De la casa d’un fadristern del segle XVI al lloc d’estiueig de Domènech i Montaner, a càrrec de l'arquitecte tècnic Sergi Alcalde.              
L'acte el va cloure Teresa Cunillera Mestres, Delegada del Govern d'Espanya a Catalunya i, tot seguit, la setantena d'assistents van poder realitzar una visita comentada al Palau Montaner, que va anar a càrrec dels membres del CEDIM.


foto de Carles Sàiz Xiqués.
Intervenció de la Dra. Lluïsa Amenós. Foto: Tom Richter
foto de Carles Sàiz Xiqués.
Intervenció de l'historiador Carles Sàiz, president del CEDIM. Foto: Tom Richter
foto de Carles Sàiz Xiqués.
Intervenció de la restauradora de béns Gemma Martí, coordinadora del CEDIM. Foto: Tom Richter
foto de Carles Sàiz Xiqués.
Intervenció de l'arquitecte tècnic Sergi Alcalde, investigador del CEDIM. Foto: Tom Richter

foto de Carles Sàiz Xiqués.
Cloenda institucional a càrrec de Teresa Cunillera, Delegada del Govern d'Espanya a Catalunya. Foto: Tom Richter
foto de Patrimoni Lluís Domènech Montaner.
Visita guiada a l'interior del Palau Montaner. Foto: Tom Richter