divendres, 27 de gener del 2023

La Generalitat dona el tret de sortida oficial de l'Any Domènech i Montaner per difondre l'obra del pare del Modernisme català arreu del país


Conferències, novetats editorials, exposicions, visites i rutes guiades difondran l’obra multidisciplinar de Domènech i Montaner i posaran en valor el seu compromís amb el país

L’Any Domènech i Montaner ha donat avui el seu tret de sortida a l’Institut Pere Mata de Reus en un acte en què han participat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l’alcalde del municipi, Carles Pellicer, i les comissàries de la commemoració, Gemma Martí Rey, coordinadora del CEDIM, i Clàudia Sanmartí i Martínez. En l’esdeveniment, que ha conduït el periodista Xavier Graset, també han fet acte de presència el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, l'alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell; el president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, Carles Sàiz; el president de la Fundació Lluís Domènech i Montaner, Lluís Domènech Girbau; així com els nets de Domènech i Montaner, entre altres personalitats.

Enguany es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte català Lluís Domènech i Montaner, una de les personalitats més destacades de la història recent del país i un referent intel·lectual de primer ordre, considerat el pare del Modernisme català. En aquest sentit, l’objectiu de la commemoració és donar a conèixer totes les facetes del personatge, a través d’un programa extens d’activitats adreçades a tots els públics i a tots els territoris, atès que l’Any Domènech i Montaner té una vocació descentralitzadora.La consellera de Cultura ha destacat que Domènech i Montaner és “un exponent universal de la nostra cultura, que transcendeix les nostres fronteres i el nostre temps” del qual “ens hem de sentir orgullosos, com a país” i per això “hem de difondre el seu llegat, passar-lo de generació a generació, reivindicar-lo sempre”. Garriga ha apuntat que l’arquitecte va ser “pioner a l’hora d’entendre el diàleg entre disciplines culturals”, i que això “pot semblar senzill, però és molt i molt complex” perquè els “els genis fan precisament això: ens fan semblar normals les coses que són extraordinàries”.

La consellera Garriga també ha recordat que el Govern està treballant en una nova llei de Drets Culturalsper tal de “posar la cultura al mateix nivell que la sanitat, l’educació o els drets socials, i assegurar que tothom hi tingui accés”, “Perquè la cultura és imprescindible per tenir una societat sana i feliç; genera benestar per aquells qui la gaudeixen. I quan la compartim, multiplica els seus efectes”, ha afegit.

Les activitats previstes serviran per destacar la singularitat de Domènech, ja que va ser un dels personatges més importants i influents del país, no només en el camp de l’arquitectura sinó també en altres àmbits com la historiografia, l’heràldica o la política. La finalitat d’aquestes propostes és donar a conèixer totes les facetes del personatge amb l’aprofundiment en cadascuna d’elles. Així, durant l’Any Domènech i Montaner es podrà gaudir d’un gran nombre de conferències; de novetats bibliogràfiques; de cursos específics dirigits a diversos públics; d’exposicions temàtiques; d’activitats culturals i de visites i rutes guiades per conèixer el patrimoni domenequià. La commemoració també inclourà el Congrés Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar, Barcelona i Reus, així com activitats pedagògiques per acostar la figura de Domènech i el Modernisme a infants i joves.

Les activitats es portaran a terme en diferents seus per arribar al màxim de públic i s’organitzaran a totes les ciutats amb patrimoni domenequià, sobretot a Barcelona, Reusi Canet de Mar. Aquesta itinerància s’aconseguirà amb la vinculació i cooperació de les entitats i administracions dels municipis que acullin les activitats, els quals establiran sinèrgies entre ells.

Amb la finalitat d’impulsar diferents accions entorn a aquesta commemoració, la Taula Lluís Domènech i Montaner, constituïda per l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de Canet de Mar, el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner i la Fundació Privada Domènech i Montaner, en col·laboració amb el Departament de Cultura, treballa per portar a terme la difusió i divulgació de la vida i obra de l’arquitecte català.