dilluns, 9 de gener del 2023

S'obre el període de presentació de comunicacions per al Congrés Lluís Domènech i Montaner


Amb motiu de l’Any Lluís Domènech i Montaner 2023 -en què es commemora el centenari de la mort de l'arquitecte-, l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de Canet de Mar i el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) organitzen el I Congrés Lluís Domènech i Montaner amb l’objectiu de contribuir amb noves aportacions sobre la vida i l’obra del pare del modernisme català.

El Congrés també vol fer una aposta per revalorar altres camps domenequians fins ara poc explorats. D'una banda, l’aportació de Domènech en la política catalanista d’entre segles i de l'altra, tot el seu llegat intel·lectual com a investigador d’història i  redescobridor del patrimoni antic del país. Tres disciplines que Domènech treballà intensament durant tota la seva vida, els resultats de les quals tendeixen a complementar-se, talment com si fossin vasos conductors, com a part d’un projecte global de reconstrucció nacional del país.

El Congrés Lluís Domènech i Montaner es configura, d'aquesta manera, com un viatge apassionant a la recerca del substrat personal de Domènech i Montaner que ens permetrà gaudir de la riquesa d’aquest personatge de projecció universal.

Podeu descarregar-vos el pdf amb tota la informació clicant aquí


1. EIXOS DEL CONGRÉS

EIX 1: Domènech i Montaner, catalanisme i país

Dia: Divendres 28 d’abril 2023
Població: Canet de Mar
Lloc i horari: Castell de Santa Florentina, de 10.30 a 13.00h i Biblioteca P. Gual i Pujadas, de 15.30h a 18.00h

Aquest primer eix del Congrés pretén aprofundir en l’empremta i el llegat polític de Domènech i Montaner durant els primers anys del moviment catalanista. La seva trajectòria, de més de quaranta anys d’activisme, ens permet fer moltes reflexions per a situar-lo com un teòric del nacionalisme que va contribuir intensament a forjar la Catalunya moderna.

EIX 2: Domènech i Montaner, a la recerca de l’arquitectura nacional

Dia: Dissabte 29 d’abril 2023
Població: Barcelona
Lloc i horari: Fundació Antoni Tàpies, de 10.30 a 13.00h i de 15.30 a 18.00h

El segon eix aprofundeix en l’anàlisi de l’arquitectura domenequiana i les seves influències, els diferents materials i els mètodes constructius a partir de la reinterpretació dels estils del passat, que van permetre a Domènech formular el nou estil que el va consagrar com a una figura cabdal del modernisme català.

EIX 3: Domènech i Montaner i les arts decoratives

Dia: Divendres 5 de maig 2023
Població: Barcelona
Lloc i horari: Recinte Modernista Sant Pau, de 10.30 a 13.00h i de 15.30 a 18.00h.

El tercer eix se centra en l’anàlisi del repertori decoratiu de les obres domenequianes, un interessantíssim llenguatge icònic i simbòlic recuperat per Domènech, que integra totes les arts -escultura, pintura decorativa, esgrafiat, forja, vitrall, ebenisteria i ceràmica- i que contribueix a fer dels edificis domenequians obres d’art total.

EIX 4: Domènech i Montaner, resseguint les empremtes del passat

Dia: Dissabte 6 de maig 2023
Població: Reus
Lloc i horari: El Círcol de Reus, de 10.30 a 13.00h i de 15.30 a 17.00h.

El darrer eix del Congrés fixa la mirada en la vessant més erudita de Domènech i Montaner, tot ressaltant les seves recerques històriques, les investigacions sobre l’heràldica catalana i especialment els treballs pioners sobre el patrimoni més identitari del passat del país que l’avalen com un dels intel·lectuals més importants d’entre segles.

2. ESTRUCTURA DEL CONGRÉS

El Congrés Lluís Domènech i Montaner s’estructura en quatre jornades temàtiques. La primera es realitzarà a Canet de Mar, les dues següents a Barcelona i la darrera a Reus, ciutats totes elles plenament vinculades a l’arquitecte. Cada trobada acadèmica es desenvolupa a partir d’un eix que dona inici a les ponències a partir d’una conferència marc, una taula rodona i una exposició final de les conclusions.


3. CRIDA DE COMUNICACIONS

Des del 9 de gener de 2023 al 13 de febrer de 2023 es poden presentar els resums de les comunicacions a info@cedim.cat. Podeu baixar el formulari prement aquí.

El 23 de febrer es comunicarà l’acceptació de les comunicacions als interessats, el text definitiu i la presentació de les quals s’hauran d’enviar abans del 24 d’abril 2023 a info@cedim.cat.


4. INSCRIPCIONS

L’assistència a totes les sessions del Congrés Lluís Domènech i Montaner 2023 és gratuïta, però és necessari fer la inscripció a través de la pàgina web cedim.cat/congres per raons d’aforament. També es podran seguir les diferents sessions via streaming.


5. PUBLICACIÓ

Les conferències inaugurals de cadascun dels eixos així com totes les comunicacions presentades durant el Congrés es publicaran en un volum monogràfic triple (núm. 23-24-25) de la revista Domenechiana que es presentarà el mes de juny 2023. 

Més informació sobre el Congrés Lluís Domènech i Montaner a info@cedim.cat o bé al 93 795 46 15.