dijous, 25 de gener del 2024

El Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner rep una donació dels descendents del president Francesc Macià

(c) Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner

Sala d'estar dissenyada per Domènech a la Casa Macià. CEDIM


L’any 2015 el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner va treballar en un estudi sobre la intervenció realitzada per Lluís Domènech i Montaner a la casa que tenia Francesc Macià a la ciutat de Lleida. Malgrat que la casa havia estat enderrocada feia anys, es va poder reconstruir amb detall el projecte de Domènech i es van posar en valor diferents elements artístics que havien decorat l’espai.

Arran d’això, Maria Teresa Pi-Sunyer i Peyrí, besneta del president Francesc Macià, ha cedit recentment al Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner diferents objectes i documents fotogràfics relacionats amb l’obra realitzada per l’arquitecte.

La donació conté diferent material fotogràfic original de la casa Macià així com també una aquarel·la de Roig Nadal, dues peces d’arrambador de marqueteria floral de Gaspar Homar que decoraven el saló de la casa i un coixí fet amb el faldó de les cortines de vellut de la mateixa sala que compten amb roses brodades.

Tota la documentació i objectes es custodiaran al Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner i formaran part del futur Centre de Documentació Lluís Domènech i Montaner.

Podeu consultar l’estudi que es va realitzar sobre la Casa Macià a la revista Domenechiana, núm. 5 (abril 2015), p. 198-222 i també la ponència “La recomposició arquitectònica de l’estança de la casa del president Francesc Macià” a VVAA (2017). Simposi Lluís Domènech i Montaner. Ponències. Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, p. 108-129.