dimarts, 17 d’abril del 2018

Presentació del volum 12 de la Domenechiana a la Casa Thomas

El proper divendres 27 d'abril a es 11 h. el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner presentarà el volum 12 de la revista Domenechianaque s'edita semestralment des de l'any 2013. 

En aquesta ocasió, l'acte de presentació es portarà a terme a la planta baixa de la Casa Thomas, antiga seu de la Fototípia Thomas i habitatge de la família, atès que aquest volum inclou l'estudi exhaustiu de la Casa Thomas, un projecte de Lluís Domènech i Montaner que combina l'arquitectura industrial i l'habitatge familiar.

L'acte de presentació serà conduït pel president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, Carles Sàiz i Xiqués, i comptarà amb la presència dels autors dels articles, que faran una breu ressenya del seu estudi. A banda de la vessant arquitectònica i decorativa de Domènech, aquest nou volum incideix en la gestió d'obres com la de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, així com en la seva vessant política i, fins i tot, en les crítiques que rebé per part de personalitats com l'escriptor Josep Pla.

A continuació detallem l'índex i autors del contingut d'aquest volum:


- La Casa Thomas (1895-1898). La perfecta combinació d'arquitectura industrial i habitatge familiar. Gemma Martí Rey.

- L'oficina d'obres de l'Hospital de Sant Pau. Pilar Salmerón - Miquel Terreu.

- Domènech i Montaner i el catalanisme polític (III). De la candidatura dels Quatre Presidents a la crisi de la Lliga Regionalista (1901-1904). Carles Sàiz i Xiqués.

- El monument al Dr. Bartomeu Robert. Valentí Pons Tojouse.

- Les plantes medicinals representades a la Farmàcia Duran i España, obra de Lluís Domènech i Montaner. Francesc Arcas Ruscalleda.

- Josep Pla, un dels detractors més destacats de la figura i obra de Domènech i Montaner. Xavier Mas Gibert.



Un cop finalitzat l'acte de presentació, els membres del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) oferiran una visita guiada per la planta baixa de l'edifici i el vestíbul d'entrada a l'habitatge familiar.

Des del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner donem les gràcies a Edgar Cubiñá de Mobles Cubiñá per permetre'ns accedir al seu establiment i portar a terme la presentació en l'interior d'un espai força desconegut. També volem agrair a Josep M. Antràs, del bufet d'advocats Antràs, per deixar-nos entrar al pis principal, antiga residència de la família Thomas. Sense la seva predisposició i col·laboració, no hauria estat possible realitzar l'estudi.
Atès que l'aforament és limitat, és necessari confirmar l'assistència enviant un correu a: lluisdomenechmontaner@gmail.com